Онлайн-квест з нагоди святкування 210-річчя від дня народження Маркіяна Шашкевича

«Геній – це той, хто йде попереду, а йому у спину кидають каміння», – саме цей вислів найповніше характеризує постать вірного сина України, будителя національної свідомості, провідника віри, цінителя укранськості – Маркіяна Шашкевича.

 

Життя прожити – не поле перейти,

А він прожив на світі дуже мало.

Будив народ і закликав вперед іти,

І рідну мову боронити досконало.

 

Нехай будуть невдачі та упадки,

Нехай штовхають списом у плече,

Та попри біль на сторінках «Русалки»

Вкраїнське слово мужньо проросте.

 

У світ піде і понесе між люди

Козацький дух і пісню голосну.

І розмовляти милозвучно народ буде

З подякою за це Шашкевичу.

                                          С. Стецько

          (магістриня групи УЗМф-21)

 

Його постать і справді захоплює. Нескоренне бажання служити народові та Богу зродило великі плоди віри й невтомної праці, що позитивно реалізувалися у процесі становлення української народної мови на західноукраїнських землях. Незважаючи на заборони, відмови, гонитви, вони не опустили руки та вперто йшли вперед.

Поруч з Маркіяном Шашкевичем до мети наполегливо ступали ще двоє юнаків: Яків Головацький та Іван Вагилевич. У їхніх серцях завжди були незламна віра, палка надія та безмежна любов до рідного краю.  І ця любов та натхненна праця проросли сторінками альманаху «Русалка Дністровая». Праця авторів невичерпно багата і це однозначно був колосальний успіх ще зовсім юних людей.

Цьогоріч святкуємо 210-у річницю від дня народження Маркіяна Шашкевича: священника, поета, просвітителя, подвижника. З нагоди такої пам’ятної дати студентки-філологині ІІ курсу ОР Магістр денної та заочної форм навчання провели виховний захід –  квест-подорож «Секрети «Русалки Дністрової»: історія  легендарного альманаху». Учасниками квесту були студенти ІІ курсу ОР Бакалавр спеціальностей «Філологія» та «Середня освіта». Вони мали змогу в онлайн-режимі відвідати знакові місця перебування членів «Руської Трійці» й ознайомитися з їхньою творчістю детальніше. Студенти роздумували над тематикою віршів, розміщених в альманасі, трактували семантику сербських слів, пригадували важливі дати з діяльності гуртківців, за фрагментами прослуханих пісень мали змогу встановити їхню назву, а після перегляду відеоролика відповідали на запитання історичного характеру.

Основною метою заходу було активізувати знання про альманах «Русалка Дністровая» та його авторів і наголосити на важливості вивчення духовної спадщини українського народу, яка неминуче вплинула на формування сучасної української ментальності; заохотити студенток до активної просвітницької діяльності; стимулювати бажання вивчати рідну мову, літературу, культуру; закликати берегти своє, відстоювати його та удосконалювати, бо тільки від нас залежить, наскільки сильною, талановитою та унікальною буде наша держава.

 

Пам’ятаймо про духовний подвиг Маркіяна Шашкевича та його соратників!