Студенти діляться враженнями після проходження фольклорної практики

На кафедрі української літератури проведено чергову навчально-фольклорну практику для студентів першого курсу спеціальностей 014 Середня освіта (українська мова і література) та 035 Філологія (українська мова і література) денної форми навчання з  06.06.2022 р. до 18.06.2022 р.
Студенти відвідали різноманітні фольклорні регіони України, поспілкувалися з носіями усної народної творчості та діляться своїми спостереженнями:
“Фольклор(Усна народна творчість) – це твори які передавалися з вуст в уста, з покоління в покоління, змінюючись під різними чинниками, добавлянням різноманітної інформації.
Фольклорна практика дає багато можливостей для того, щоб дізнатися більше про ту чи іншу місцевість, від якої неможливо відірвати очей, не тільки від неймовірних краєвидів, але й від великої кількості різних традицій, обрядів, легенд, міфів, творів і в нашому випадку роботи в команді.
Незважаючи на нелегку ситуацію в країні, ми все-таки змогли, хоч невеличкою групкою, відвідати неймовірно красиву місцевість з цікавою історією, різноманітними традиціями, неймовірними творами усної народної творчості та в деякій мірі містичністю….
Село Зелене – невеличке містечко Верховинського району Івано-Франківської області. Воно розташоване у долині річки Чорний Черемош.
Разом із Софія Мартищук Лілія Іванців Всеволод Сокорчук ми завітали до Василини Янушевської-Шкрібляк — заслужена майстриня України, в її домі існує музей вишивки, все вишито власними руками. Багато людей з усіх країн побували в її музеї.
Вона розповіла нам багато різних легенд та правдивих містичних історій.
Наприклад, одного разу її туристка заблукала у лісі і дуже довго блудила там, як ось відчула, що хтось торкнувся її плеча, і вона побачила стежку додому, і в цей момент вона зробила фото. Прийшовши додому дівчина це розповіла Василині. Побачивши фото, вона зрозуміла, що позаду неї стояв чугайстер який допоміг їй від відьми(блуду).
Також, нас захопила її історія про Угорські скелі і наступного дня ми вирішили туди підійнятися, там були неперевершені краєвиди та відчувалася сила гір.
Я вважаю, що фольклор є дуже важливим особливо в цей період. Він показує давність та те, що пережила нація незважаючи на будь-які труднощі на своєму шляху, показує її велич та непереможність”, – розповіла студентка Ярина Шинкарук.