Захист кваліфікаційних магістерських робіт студентів

У період з 12 по 20 грудня 2023 р. на Факультеті філології відбулися захисти кваліфікаційних магістерських робіт студентів денної та заочної форм навчання з мовознавчих та літературознавчих проблематик.

Голова комісії:

Хороб Степан Іванович – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури.

Члени комісії:

Ґрещук Василь Васильович – доктор філологічних наук, професор кафедри української мови.

Солецький Олександр Маркіянович – доктор філологічних наук, професор кафедри української літератури.

Переважна більшість студентських наукових досліджень відзначалася актуальністю і новизною, магістранти виявляли самостійність у своїх судженнях та в аналізі творчості українських письменників, уміння літературознавчо мислити і робити синтезовані теоретико- та історико-літературні узагальнення і висновки.

Екзаменаційна комісія виокремила такі позитивні положення:

  • Представляючи магістерські праці, студенти виявили належний рівень теоретичних знань, що сприяло розкриттю поставлених завдань і досягненню відповідної мети;
  • Матеріалом проведення магістерських досліджень послужили тексти різних стилів і жанрів, які студенти намагалися використовувати не лише як ілюстрацію певного теоретичного положення, а насамперед як важливий засіб виявлення функційного навантаження контрольних мовних одиниць, і це сприяло розкриттю не лише їх денотативних значень, але й текстуально прихованих, потенційних, «врощених» у тканину тексту;

Варто відзначити уміння магістрантів самостійно мислити, аналізувати ті чи ті літературно-естетичні явища як з історії української літератури, так і з теорії та методології літературознавства. Всі студенти успішно пройшли перевірку системи «антиплагіат», вчасно опублікували за темою магістерської праці статті.

ЕК особливо відзначає рівень написання і захисту кращих студентських робіт таких випускників: Дужак М.С., Глушкевич Ю.М., Бородайкевич Г.І., Досінчук-Тарасової Л.І., Українець Г.Д., Баняс С.В., Кузишин О.Я., Штогрин О.В. (кафедра української літератури), Угринчук Ю.І., Пігуляк І.Р., Скрипник Т.В., Танчик О.І., Гуменів М.В. (кафедра української мови). Цих студенток комісія рекомендує до вступу в аспірантуру на спеціальність 035 Філологія.