«…ЗЕМЛЯ НАЙКРАЩА ТАМ, ДЕ ТИ ВРОДИВСЯ» (Д. Павличко)

 Делегація Прикарпатського національного університету імені В. Стефаника, очолювана ректором, професором І. Є. Цепендою, сьогодні відвідала Стопчатів, що на Косівщині, – рідне село легендарного українського поета, перекладача, літературного критика, громадсько-політичного діяча, дипломата, перекладача, лауреата Шевченківської премії та Героя України Дмитра Павличка (28.09.1929-29.01.2023).

Прикарпатські науковці – професори Ігор Цепенда, Роман Голод, Степан Хороб та почесний професор ПНУ і меценат Ігор Олійник – помолилися на могилі Поета (похованого неподалік старовинної церкви), відвідали місцевий ліцей, який, сподіваємося, носитиме ім’я видатного земляка Дмитра Павличка, а також побували на обійсті Павличка, в родинній хаті, де зустрілися з племінниками п. Іриною та п. Василем. Гостей супроводжувала директор ліцею Мирослава Добровольська.

З нагоди 95-річчя Поета університет планує восени ц. р. провести Міжнародну конференцію в с. Стопчатові, а найближчим часом буде розроблену відповідну програму з увічнення пам’яті до 100-річчя Дмитра Павличка.